Zonnebrandcrème veroorzaakt vitamine D tekort

Zonnebrandcrème veroorzaakt vitamine D tekort

Nu is het winter en is het sowieso verstandig om extra Vitamine D te nemen, omdat je in de winter minder zon hebt en je vaak minder buiten komt. Maar in de zomer is er genoeg zon, dan is het probleem het smeren van zonnebrandcrème. Door de zonnebrandcrème wordt de opname van Vitamine D geblokkeerd. Zeker als je altijd zonnebrandcrème gebruikt ontstaat er echt een tekort, wat bij steeds meer mensen het geval is omdat de meeste alleen nog met zonnebrandcrème op naar buiten gaan.

Buiten het feit dat zonnebrandcrème niet echt gezond is voor je huid blokkeert het dus ook de opname van Vitamine D. Wereldwijd hebben er ongeveer een miljard personen een vitamine D-tekort. Het gebruik van zonnebrandcrème vanaf factor 8 heeft reeds tot gevolg dat de vorming van vitamine D in de huid vrijwel geheel wordt geblokkeerd.

Sinds het begin van vorige eeuw komt de ziekte rachitis, die een gevolg zijn van een vitamine D tekort, bijna niet meer voor. Nu eten mensen veel gezonder of gebruiken waar nodig extra vitamine supplementen. Maar de mensen nu hebben steeds vaker een tekort door 2 redenen:
ze komen niet genoeg meer buiten en krijgen daardoor minder contact met de zon.
het gebruik van zonnebrandcrème is explosief gestegen

Dus zijn we weer terug bij af. Een tekort, minder dan 50 nmol/l, of een inadequate bloedspiegel van vitamine D 50-75 nmol/l treft wereldwijd ongeveer een miljard personen in alle leeftijdsgroepen.

Vitamine D tekort is niet alleen van invloed op je botten, maar ook op vele andere processen in het lichaam. Vitamine D is eigenlijk helemaal geen vitamine maar een hormoon, een hormoon waarvan steeds meer functies worden ontdekt in ons lichaam en echt onmisbaar is. Ze is onder meer betrokken bij de celgroei en het immuunsysteem en beschermt ook tegen verschillende ziekten zoals multiple sclerose en andere auto immuun aandoeningen (die steeds vaker voorkomen), infecties, astma, hart- en vaataandoeningen en kanker.

Om voldoende Vitamine D binnen te krijgen via de zon, moet je dagelijkse minimaal 30 minuten in de zon zijn en dan moeten minimaal je hoofd, handen en onderarmen ontbloot zijn. Uiteraard zonder zonnebrandcrème. (bron)

Ik probeer zelf minimaal zonnebrandcrème te gebruiken, je went best wel snel aan de zon en als je het goed opbouwt, verbrand je ook niet zo snel. Natuurlijk als we weer een zomer krijgen zoals vorig jaar is het soms wel verstandig om toch zonnebrandcrème te gebruiken. Ik gebruik dan de meest natuurlijke variant zonder schadelijke stoffen.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0