Multivitaminen Supplementen-vitamines-mineralen-natuurlijk-biologisch

Multivitaminen Supplementen, waar moet je op letten

Het is inmiddels bij de meesten mensen wel bekend dat we onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via onze voeding. Dat komt met name door de steeds slechter wordende voeding en het verarmen van de landbouwgronden. Op dit moment gebruikt meer dan 50% van de Nederlanders supplementen zoals multivitaminen om dit aan te vullen.

Zo’n 95% van deze multivitaminen supplementen zijn van synthetische oorsprong en maar een heel klein deel komt van een plantaardige, natuurlijke, bron. Er is echter veel discussie over de vraag of synthetische voedingsstoffen dezelfde voordelen bieden als natuurlijke voedingsstoffen en bijvoorbeeld ook evengoed opgenomen worden. Ik zal hier wat verder ingaan op de verschillen tussen synthetische en natuurlijke multivitaminen.

Om gezond te blijven heeft het lichaam een breed scala aan voedingsstoffen nodig, waaronder vitaminen en mineralen. Het is niet eenvoudig om dagelijks zo goed en gevarieerd te eten dat het lichaam wordt voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Het Voedingscentrum geeft aan dat je geen extra vitaminen en mineralen nodig hebt als je voldoet aan de schijf van 5. Maar uit onderzoek blijkt dat hooguit 30% van de bevolking zegt te voldoen aan de schijf van vijf, maar ook aangeeft dit niet iedere dag te kunnen. Dus het, al dan niet, dagelijkse gebruik van een uitgebalanceerd multivitaminepreparaat is een goede methode om eventuele tekorten in het lichaam aan te vullen.

Verschillende soorten multivitaminen supplementen

Multivitaminen supplementen zijn voedingssupplementen waarin alle essentiële voedingsstoffen verwerkt zitten die je dagelijks nodig hebt, namelijk vitamines, mineralen en spoorelementen. In sommige multivitamines zitten ook nog kruiden, enzymen, aminozuren en/of andere voedingsstoffen.  Er zijn onder meer laaggedoseerde en hooggedoseerde multi’s, multivitaminen in tablet-, capsule- of poedervorm en speciale formules voor doelgroepen zoals mannen,  vrouwen (zwanger), senioren, kinderen en vegetariërs. Ook kan het aantal aanbevolen tabletten of capsules per dag variëren.

De synthetische multivitaminen supplementen zijn vaak hoog gedoseerd en de natuurlijke, afkomstig van planten, multivitaminen supplementen zijn meestal laag gedoseerd. De natuurlijke vorm is daardoor meer in balans en je lichaam krijgt zo niet alleen beter opneembare supplementen binnen maar ook nog eens in de juiste verhouding en hoeveelheid. Synthetische multivitaminen bestaan vaak uit, in een laboratorium, nagemaakte vitamines en mineralen, ze hebben de zelfde moleculaire structuur. Maar of ze daarmee ook het zelfde zijn is nog maar de vraag. Daar komt nog bij dat de natuurlijke variant vaak tientallen hulpstoffen in zich heeft, die vaak nodig zijn om de vitamines en mineralen goed op te kunnen nemen en te verwerken in je lichaam.

Vitaminen, mineralen en het effect op je gezondheid

Er staat vaak misleidende informatie op de etiketten van voedingssupplementen. Het merendeel van deze supplementen is dus afkomstig uit een laboratorium van de farmaceutische industrie en wordt kunstmatig geproduceerd. Het vreemde is dat bijna alle wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van voedingssupplementen gebaseerd baseren zich op het gebruik van synthetische voedingssupplementen en niet de uit de van planten afkomstige natuurlijke variant. Zoals ik hierboven al aangegeven heb bestaan er duidelijke verschillen tussen natuurlijke- en synthetische supplementen.

Natuurlijke, en in ons geval ook biologische multivitaminen supplementen, producten zijn gebaseerd op hele en natuurlijke voedselbronnen en niet op enkele stoffen die door de mens zijn vervaardigd zoals dat bij synthetische supplementen het geval is. Het voordeel van deze biologische en natuurlijke supplementen is dat ze geen enkele stoffen bevatten maar juist ook veel ondersteunende voedingsstoffen, eigenlijk precies zoals moeder natuur het bedoeld heeft.

De wetenschap ziet steeds meer in dat het menselijk lichaam niet in staat is om geïsoleerde, enkele, synthetische vitamines en mineralen effectief op te nemen. Om deze goed op te nemen is juist het volledige spectrum van aanvullende en ondersteunende voedingsstoffen nodig zoals die door de natuur via natuurlijke supplementen wordt aangeleverd. Een voorbeeld is synthetische vitamine C, deze bestaat vaak alleen uit ascorbinezuur. Maar je lichaam heeft meer nodig dan alleen de enkele vorm, juist de volledige en uitgebalanceerde samenstelling van de natuurlijke vorm, waarin vele hulpstoffen zitten, worden door het lichaam gebruikt om deze vitamine goed op te nemen en effectiever te verwerken.

Ook is het zo dat synthetische supplementen vaak uitsluitend anorganische vitamines en mineralen bevatten. Anorganische mineralen worden echter maar zeer beperkt door het lichaam opgenomen. Het zijn eigenlijk geen voedingsmineralen, maar bodemmineralen. Voor ons mensen worden deze anorganische mineralen door planten omgezet naar organische mineralen. En deze organische worden door het lichaam ervaren als natuuridentiek en worden prima opgenomen en verwerkt. Vitaminen en mineralen in je lichaam opnemen is een complex geheel, waar vaak veel hulpstoffen of juist weer andere vitaminen en mineralen voor nodig zijn om dit goed te laten verlopen.

Voeding is je basis en supplementen dienen als aanvulling

Je basis aan gezonde voedingsstoffen krijg je binnen door gezonde, het liefst biologische, voeding en dan met name groenten en fruit. Eet vers en gevarieerd en zorg dat je dit iedere dag voldoende binnenkrijgt. Zoals al eerder aangegeven gaat het aantal vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit hard achteruit. Maar soms heb je meer nodig, als je bijvoorbeeld sport of om aan te sterken.

In dat geval zou je als aanvulling op je voedingspatroon 100% natuurlijke voedingssupplementen zonder vulmiddelen of geïsoleerde vitamines kunnen nemen. Deze supplementen vinden hun oorsprong in de holistische voedingsleer en worden gemaakt door natuurlijke biologische voeding en Superfoods zoals microalgen te drogen, tot poeders te vermalen en daar vervolgens capsules of tabletten van te maken. Op die manier krijg je het volledige en uitgebalanceerde spectrum van voedingsstoffen binnen zoals die ook in gewone gezonde natuurlijke voeding aanwezig zijn.

Kwaliteit van multivitaminen supplementen

De kwaliteit van multivitaminen supplementen wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid per vitamine en/of mineraal, de diversiteit (samengesteld) en opneembaarheid van de verschillende voedingsstoffen die het supplement bevat.

Hier onder volgen wat zaken waar je op kunt letten:
• Het supplement bevat een relevante dosering voedingsstoffen. Dit betekent vaak dat de samenstelling verder gaat dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), maar ook weer niet te veel.
• Het product bevat, waar mogelijk, natuurlijke, biologische, grondstoffen en geen onnodige toevoegingen.
• De mineraalverbindingen in de multi zijn organisch en garanderen zodoende een betere opname.
• Het multivitaminen supplement sluit zoveel mogelijk aan bij jouw leefstijl en specifieke wensen.

Arme bodem zorgt voor een tekort aan mineralen

Om de vitaminen en mineralen uit groenten en fruit op te kunnen nemen, moet het wel in de bodem voorkomen, anders kan de plant ze ook niet omzetten. Als de mineralen niet (meer) in de bodem zitten, kunnen deze ook niet meer voorkomen in onze groenten en fruit. Onze groenten en fruit zijn eigenlijk een afspiegeling van de bodem waar deze op groeien. Wij zijn voor onze gezondheid en vitaliteit ook afhankelijk van een complex stelsel van bacteriën, schimmels en mineralen in de bodem, dus je ziet dat de bodem erg belangrijk voor ons is.

Het is een feit dat de bodem steeds armer wordt, dit heeft onderzoek inmiddels wel aangetoond. Dit komt met name door de monocultuur en het eenzijdig bemesten. Daardoor zitten er steeds minder mineralen in de bodem en neemt ook het aantal bacteriën, schimmels en mineralen in de bodem af.

Onrijpe vruchten geven minder vitaminen en mineralen

Omdat ze perfecte vruchten, visueel gezien, in de supermarkt willen hebben liggen. Kiezen de meeste bedrijven er voor om de vruchten te plukken als deze nog niet rijp zijn en deze vervolgens aan de supermarkten te leveren, vorm is hier belangrijker dan gezondheid. Het is commercieel niet interessant om rijpe vruchten te plukken, want deze moet nog op transport en nog even in de winkel liggen, en dan zijn onregelmatigheden niet gewenst.

Dat niet goed gerijpte fruit heeft 1 groot nadeel, het bevat minder vitaminen en mineralen, ook al rijdt dit na in de winkel of bij je thuis. Een vrucht dient af te rijpen een de plant om optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen te bevatten.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0